onsdag 21 september 2011

Spiraler!!

Kvällen gick i spiralernas tecken. Började med att spika ny sadelgjord och sen sydde jag fast spiralerna i den.
Spiralerna ska stå vända på ett visst sätt. Spiralernas knutar på vänster- och mittenraden ska vara vända mot kl 2, högerraden mot kl 10. Den bakre raden vänster och mitten mot kl 4 och bakre högre mot kl 8. Ni som har knutit spiraler tidigare förstår kanske vad jag försöker förklara. Om ni aldrig gjort det så rekommenderar jag att ni tittar på lite bilder i någon tapetserarbok. Det är väldigt svårt att förklara i text.


Sen klippte jag till tre lika långa repstumpar. Jag mätte från bakre delen där de ska spikas fast, över alla spiralerna och fram där de ska spikas. Därefter la jag till ca 4 cm för varje knut (8 i mitt fall) och sen ytterligare 10 cm. Även detta är lite svårt att förklara. Tre lika längder för tre rader spiraler. Därefter tar man ut mitten, spikar fast repstumpen (se översta bilden) runt två spikar och sticker därefter upp repet genom sadelgjorden med hjälp av en stickal (andra bilden).


Ställvarvet (första snörningen) ställer spiralerna och trycker ner dem i lagom höjd (räkna med ca 3 cm stoppning). I mitt fall tryckte jag ner dem till 6 cm över träramen. Detta varv är alltid svårast och jobbigast. Innan man låser knutarna så ska spiralerna ställas rätt, bakre spiralraden ska luta lite bakåt, de båda i mitten ska stå rakt upp och den främre ska luta en aning framåt. Därefter låser man knutarna med den andra repstumpen. Har tidigare lagt ut bilder på spiralknutar.

Inga kommentarer: