torsdag 12 januari 2012

Boktips igen

ICA förlaget har gett ut den här boken nyligen. Vet inte om den är bra. Den heter Stoppa, klä om och renovera möbeln och den är skriven av Lise-lotte Boström. Så här står det om boken:


Bra möbler behöver inte vara nya och dyra. Ta istället vara på arvegods och fynd från loppis, auktioner eller nätet. 

Stoppa, klä om och renovera möbeln inleds med en kort genomgång av olika verktyg och material som används i hantverket samt beräkning av tygåtgång. Det följs av sittmöbelns och stoppningens formspråk samt hur tekniker, material och tyger har utvecklats. 

Men i huvudsak presenterar boken möbeltapetsering i praktiken, dvs. olika projekt som tydligt beskriver i ord och bild hur man stoppar och klär om möbler. Projekten avlöser varandra i stigande svårighetsgrad. Exempel på projekt: Jugendstol med löstagbar sits, Omklädning av emmafåtölj, liten soffa och öronlappsfåtölj, Sömnad av löst överdrag till emmafåtölj, Klädd och stoppad sänggavel. 

Boken tar även upp hur man renoverar och limmar möbler och vad man då bör känna till. Här beskrivs bl.a. lagning av stolar och rottingflätning samy nytillverkning av en pall.4 kommentarer:

Malin sa...

ja den var det!!! dessutom vill jag tipsa om bra engelska böcker, om du söker upholstery på adlibris kommer en del bra böker där!!

jag utbildar mig på h&d nääs där jag går 2år och är färdig till sommaren! jag har förmånen att ha två fantastiska lärare med mycket kunskap, båda har och jobbar sporadiskt på malmstens skolan i sthlm... lite kul att man har så engagerade lärare!!!

Helena Cronséll sa...

Vad kul! Lycka till!! Känner du till någon utbildning på 1 år? Funderar på att gå men kan inte ta tjänstledigt så länge som 2 år.

Ewa sa...

Hej!

Jag har nyss börjat på min första tapetserarkurs - oj! vad roligt det är! Har just börjat blogga om mina "projekt", mestadels för att själv kunna gå tillbaka. Vad proffsig du är! Har du hållit på länge?

Hälsningar Ewa Ögren
ewasgammalsomnytt.wordpress.com

Helena Cronséll sa...

Hej Ewa. Vad kul att du tycker jag är proffsig! Tack för det. Jag gick min första kurs 2009 och det har blivit många fler sedan dess. Både helskurer och termin. Just nu går jag varje onsdagskväll 3 timmar. Vi har en fantastisk lärare. Lycka till med dina emmor. Jag ska följa dig.