fredag 30 mars 2012

Klar för tyg

Har byggt upp en ny sits. Den gamla skumplasten var totalt pulvriserad. Och så ny domestik på det.

Nu är det dags att börja sy.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Nu är jag nyfiken hur du gjorde sitsen. Vad lade du på No sag botten? Behöll du den gamla grundväven med "ståltrådsränder"?

Hur tjock polyeter använde du för sitsen?

/Ulf

Helena Cronséll sa...

Jag la först väv, sen grundväven med ståltrådsränder och sen dubbla lager polyester på vardera 2 cm. Och till sist vadd och domestik. Hur långt har du kommit med din?

Helena Cronséll sa...

Polyeter menar jag förstås. // Cronsellskan

Anonym sa...

Hej,

Var tvungen att kasta allt gammalt (sits och rygg), partiellt trasigt och luktade lite.

Lägger en gummerad tagelmatta (hairlok)ovanpå nosag. Syr fast den med stygn runt metallramen.

Polyeter i botten 3 eller 4 cm, sen vadd och limma fast domestik.

Limmade du domestiken runt stålramen på sitsen?


Det blir nog bara vadd ovanpå mattan i ryggen. Den är rätt stabil.


/Ulf

Helena Cronséll sa...

Oj då, behöver du bygga upp ryggen också! Den var helt intakt på min. Jo, jag limmade fast domestik på sitsen. Om du har möjlighet så får du gärna skicka en bild på din när den är klar. Nyfiken! // Cronsellskan

Fia sa...

Hej.
Jag ser att det här är ett väldigt gammalt inlägg men jag tänkte att jag måste ändå chansa att skriva till dej och fråga om hur du gjorde den stolen här. Jag håller nämligen på med en exakt likadan. Och jag har lite huvudbry hur jag ska lösa det med sitsen. Ryggen är helt intakt på min, funderar bara på att lägga ett nytt lager vadd med ny domistik ovanpå. Sitsen däremot är helt ren, med endast nosag. Så mitt första problem är att få dem att sitta ihop i sidled eftersom det inte finns något som binder dem samma. På andra nosag möbler som jag har jobbat med har det funnit sånna spiraler eller vad man kallar dem, eller eventuellt sånna gummiband. Sen så finns ju inte den ursprunliga väven med de ståltrådarna kvar, så den ersätter jag med ett lager fibertex eller liknande. Men jag var lite osäker på höjden, men du använde alltså 40 mm totalt? Tyckte rent spontant att det verkade högt eftersom ryggen känns så slimmad, men det kanske blev bra? Sen hur man ska fästa allting! Hallå jag vill ha nåt att spika i hahaha, men du limmade alltså fast domistiken som det vart tidigare? Är också lite nyfiken på hur tyget är sytt? På min är det nämligen inget originaltyg kvar, endast ett "fodral" sytt av en hobby tapetserare kan man säga, dvs. inget att följa efter hahaha. Jag har haft väldigt mycket huvudbry över detta. Jag tänker mig att jag ska sy ett fodral som jag trär över ryggen, där ryggen och sitsen är ihop sydda och som jag sedan smygsyr fast en underspänning på undersidan? Men då återstår problemet med pikeringen i ryggen, för visst är det en pikering på din? Eller är det kanske bättre att sy två separata överdrag som man syr samman på baksidan av ryggen som döljs av trälisten bak? Måste nog fundera lite mer. Men hoppas på svar från dig som har gjort det :D

Mvh Fia

Helena Cronséll sa...

Hej Fia. Ja det är ju som sagt väldigt länge sen. Vad gäller dina frågor om spiralerna i sitsen och om du behöver nya alternativt delar av nytt så får du väl gå till en möbeltapetserare. Enda jag kan tänka på som lösning om jag förstår dig rätt. Sen måste du limma allt på denna fåtölj. Det finns ju ingen träram. Det är lite pilligt men det går. Hur du sen syr det får du nog klura på. Jag gjorde rygg och sits för sig. Ryggen sydde jag som ett fodral och trädde över.

Lycka till!

Helena