torsdag 25 februari 2010

Knivskarpa kanter!


Igår lastade vi in kollegans fåtölj nummer två i bilen. Ska ju på kurs i Dalarna i helgen. Förhoppningsvis är resårerna bättre i denna så jag slipper montera ner hela sitsen.

Så här långt har jag hunnit på kursen i Huddinge. Kanterna är invikta kring krollen och fastnålade i juteväven under. Det krävs lite mankraft och hårda nyper. Sen får man prima det jämt. Vet inte om det syns på bilden men framkanten på sitsen är lite böjd och det är viktigt att stoppningen följer denna linje.


Sidorna är också nålade och klara för att spikas fast.


Här ser man kanten i närbild.


Juteväven är fastspikad och det är dags att sy av kanterna runt om. Här har jag markerat var jag ska sy av den första kanten. Den översta markeringen är 6 cm från framkant och den undre på 3 cm. Den raka avsyningen har jag inte markerat ännu men den ska sys på 1,5 cm.


På sitsens framkant kan jag använda en gigantisk kroknål men på sidorna och bak krävs en rak dubbelspetsnål. Avsyningarna sys med 5-trådigt seaminggarn. Man syr från vänster till höger. De snedställda stygnen sys först. Man börjar med en glidknut, sticker in nålen i stoppningen lite ovanför den fasade kanten där väven är fastspikad och sticker sedan ut den på den nedersta ritade markeringen (3 cm). Sticker sedan nålen snett upp mot höger på den övre markeringen (6 cm) och ut nere vid sargen igen till höger om garnet man håller i vänster hand. Sen för man garnet i vänsterhanden runt nålen, under och sen över, och drar därefter åt stygnet som i och med detta har låst sig. Det är viktigt att dra åt jämnt över sitsen.Den första avsyningen är klar på sitsens framkant. Nästa gång ska jag fortsätta med att sy av ett andra varv. Har nog stoppat den bra för kanterna är kvivskarpa och hårda! Ett bra grundarbete och jag är väldigt nöjd.

På lördag kommer bilder från kursen i Dalarna!

Inga kommentarer: