söndag 27 december 2009

Nytt objekt!

Det är en Mingo från 1956 tillverkad av
möbelformgivaren Yngve Ekström.

Min mormor köpte den någon gång på
60-talet.

Underredet är mycket enkelt.

Så här står det om Yngve på Wikipedia:
Yngve Ekström föddes i Hagafors i Småland där Sveriges äldsta möbelfabrik "Hagafors stolsfabrik" var belägen. Fadern Oskar Ekström svarvade pinnstolar åt fabriken och snidade i trä på sin fritid. Efter några år flyttade familjen till det närbelägna Vaggeryd. Vid tretton års ålder började Yngve arbeta på ett sågverk. Medärvd känsla för snickeri och hantverk gav som naturlig följd en allsidig skicklighet i att hantera och formge trä.

År 1944 grundade han tillsammans med sin bror Jerker det framgångsrika möbelföretaget "ESE-möbler" (sedermera Swedese möbler), som såldes 1974 till statliga investmentbolaget Navigator. Yngve och Jerker bestämde sig tidigt för tre huvudsakliga verksamhetsområden: hemmamiljö, offentlig miljö och export.

1953 kom genombrottet när Yngve Ekström vann första och tredje pris för sina träskålar i Hemslöjdsförbundets modellpristävlan. Han framträdde samma år som formgivare med en utställning på NK-Bo. 1958 återkom han med ytterligare en utställning. För den breda allmänheten blev Yngve Ekström mest känd för sin tidlösa stol "Lamino" som kom ut på marknaden 1956.

Under 1960-talet startade Yngve tillsammans med sin bror en fabrik för armaturtillverkning, Lystella AB. I mitten av 1970-talet lanserade han lampor av akrylplast och lampor av akrylplast i kombination med trä. I mitten av 1960-talet formgav han en rad möbeltyper tillverkade av svensk furu. Dessa möbler tillverkades i kvistren furu och i blåträ som i kombination med den rustika formgivningen gav soffgruppen en speciell charm och karaktär.

Inga kommentarer: